GÜÇLÜ KİMSE KİMDİR?


Güçlü kimse kimdir? Bu sorunun cevabını bulmaya çalışacağız.

Güçlü kimse, maddi anlamda zenginliğe sahip olan mıdır?

Kuvvet bakımından üstün bulunan mıdır?

Etrafında büyük kalabalıklar bulunduran mıdır?

Ya da siyasi gücü elinde tutan mıdır?

Bunların hepsi midir?

Yoksa hiçbirisi midir?

Asırlar öncesinden bugüne seslenen ve kıyamete kadar da hayatımıza yön verecek olan Peygamber Efendimiz (s.a.v.) güçlü kimseyi bir hadis-i şerifinde şöyle tanımlıyor: "Güçlü kimse, rakibini güreşte yenen değil, bilakis öfkelendiği zaman kendisine hakim olabilendir."

Böyle bir kimsenin bu davranışı sonucunda elde edeceği mükafatı Peygamber Efendimiz (s.a.v.) başka bir hadis-i şerifinde şöyle bildiriyor: "Gereğini yerine getirmeye gücü yettiği halde, öfkesini yenen kimsenin kalbini Allah emniyet ve imanla doldurur."

Şura Suresi 40. Ayette : "Bir kötülüğün cezası ona denk bir kötülüktür. Kim de bağışlar ve sulhü temin ederse, onun mükafatı Allah'a aittir."

Al-i İmran Suresi 134. Ayette ise: "...öfkesini yutarak insanları affeden kimseler, takva sahibi kullardır." şeklinde bildiriliyor.

Elbette kötülüğe kötülük ile karşılık vermek kolaydır. Asıl zor olan, kötülüğe iyilik ile karşılık verebilmektir.

Göründüğü üzere güçlü kimse, ne maddi anlamda zenginliğe sahip olan ne kuvvet anlamında üstün bulunan ne etrafında büyük kalabalıklar bulunduran ne de siyasi gücü elinde tutandır. Ne bunların hepsidir ne de hiçbirisidir. Güçlü kimse, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in hadislerinde ve Cenabı Hakk'ın ayetlerinde bildirdiği üzere, öfkelendiği zaman öfkesine hakim olabilen ve kendisine bir kötülük yapıldığı zaman ona iyilikle karşılık verebilen kimselerdir. Bu kimseler, hem maddi anlamda hem de manevi anlamda güçlü kimselerdir. Bu kimselerin mükafatı ise Allah'ın ayetlerinde belirtildiği üzere, Allah tarafından tescillenmiştir.

Bu durumda hepimizin kendimizi insan olarak bu konuda bir muhasebe etmesi gerekmektedir.

Acaba bizler ne kadar güçlüyüz?

Bu güçlü kimse tanımının kapsamına ne kadar uyuyoruz?

O halde soruyoruz: "Ne kadar güçlüyüz?"


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YOKSA BİR MÜSLÜMAN'IN HİLAFET İSTEMESİ DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL Mİ?

ANLAMAK MI? YOKSA ANLAŞILMAK MI?

100 YILLIK UYKU HALİ